ПРО ПОКАЗНИКИ ВАРТОСТІ ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ
В ЗДО № 5 «ПРОМІНЬ»
З 01.01.2024 рік
На виконання Рішення виконавчого комітету Запорізької міської ради від 27.11.2023 р № 697р «Про затвердження переліків категорій здобувачів освіти/дітей, що забезпечуються безоплатним харчуванням у комунальних освіти, та встановлення показників вартості харчування здобувачів освіти/дітей у комунальних закладах освіти м. Запоріжжя у 2024році» в ЗДО № 5 ЗМР здійснюється організація харчування дітей відповідно до показників вартості харчування, виходячи із щоденної вартості меню:
Показники плати за харчування батьків або осіб, які їх замінюють, за харчування дітей у розмірі 100 % від вартості харчування дитини на день становить:
105 грн. 70 коп. – вартість харчування для дитини вікової групи від 1 до 4 років,
140 грн. 06 коп. – вартість харчування для дитини вікової групи від 4 до 6(7) років.
Показники плати за харчування батьків або осіб, які їх замінюють, за харчування дітей у розмірі 60% від вартості харчування дитини на день становить:
63 грн. 42 коп. – вартість харчування для дитини вікової групи від 1 до 4 років,
84 грн. 04 коп. – вартість харчування для дитини вікової групи від 4 до 6(7) років.
Кінцевим терміном внесення батьківської плати за харчування дітей у комунальних дошкільних навчальних закладах вважається 10 число поточного місяця!!!
Підстава:
· Наказ Департаменту освіти і науки Запорізької міської ради від 30.12 2021р. № 431-р «Про організацію харчування дітей у комунальних закладах дошкільної освіти та у дошкільних підрозділах закладів загальної середньої освіти м. Запоріжжя у 2022 році»
Адміністрація ЗДО № 5 ЗМР зобов’язана не менш, як за 10 календарних днів письмово повідомити батьків, або осіб, які їх замінюють про відрахування дитини з закладу.
1. Плата за харчування дітей вноситься не пізніше 10 числа поточного місяця, за який вноситься плата, у разі не внесення плати в установлені строки ці суми
в касах «ЗапоріжЗв’язокСервіс»; через «Приват-24»
2. Діти пільгових категорій (при оформленні пільги) звільняються від плати за харчування.
3. Батьки сплачують лише за дні відвідування дитиною закладу.
4. Оплата, що була здійснена в останні 3 дні поточного місяця не враховується, та встановлюється борг за харчування.
5. У разі несплати батьками за харчування дитини протягом двох місяців,
Пільги на плату з харчування
На підставі рішення виконавчого комітету Запорізької міської ради від 08.12.2022 р. №503 «Про затвердження переліку категорій здобувачів освіти/дітей, що забезпечуються безоплатним харчуванням у комунальних закладах освіти, та встановлення показників вартості харчування дітей у комунальних закладах освіти м. Запоріжжя у 2023 році», звільняються батьки або особи, які їх замінюють, від плати за харчування дітей у комунальних дошкільних навчальних закладах всіх типів, а саме:
- діти-сироти;
- діти, позбавлених батьківського піклування;
- дітей з інвалідністю;
- дітей із сімей, що отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»;
- діти із сімей, в яких сукупний дохід на кожного члена сім’ї за попередній квартал не перевищував рівня забезпечення прожиткового мінімуму (гарантованого мінімуму), який щороку встановлюється законом про Державний бюджет України для визначення права на звільнення від плати за харчування дитини у держаних і комунальних закладах дошкільної освіти;
- діти працівників органів внутрішніх справ, які загинули під час виконання службових обов'язків;
- діти з особливими освітніми потребами, які навчаються в спеціальних та інклюзивних групах;
- діти осіб, визначених учасниками бойових дій відповідно до пункту 19-21 частини першої статті 6 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", які мають відповідні документи, що підтверджують їх статус;
- діти з числа осіб, визначених у статтях 10 Закону України "Про статус ветеранів, гарантії їх соціального захисту
- дітей із сімей, які мають трьох і більше дітей;
- діти з числа внутрішньо переміщених осіб чи діти, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів.
Документи, які необхідно надати до дошкільного закладу для звільнення від сплати за харчування:
Для категорії «Діти сироти та діти, позбавлені батьківського піклування»:
Для категорії «Діти з інвалідністю»:
Для категорії «Діти із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»:
Для категорії «Дитина, батько (мати) якої загинув під час виконання службових обов’язків»:
Для категорії «Дітей із числа сімей учасників бойових дій (учасників антитерористичної операції) та дітей із сімей загиблих учасників бойових дій (учасників антитерористичної операції)»:
Для категорії «Дитина із сімей, які мають трьох і більше дітей»:
Для категорії «Діти із сімей, в яких сукупний дохід на кожного члена сім’ї»:
на важливість правильної сплати рахунків за харчування, щоб запобігти загубленим платежам.
Для оплати в системі «Приват-24» треба ввести в поле:
Нове місцезнаходження:
вул. Сергія Синенка 61-а
телефон 286-26-99,
063-570-99-89
Раціональне харчування — одна з основних умов здоров'я людини, її довголіття, плодотворної праці. Харчування повинно не лише покривати енергію, що витрачається дитиною, але й забезпечувати матеріал, необхідний для росту й розвитку всіх органів і систем організму. Досліджено, що процеси обміну речовин у дітей протікають значно інтенсивніше, ніж у дорослих. Адже вони більше рухаються і гуляють, що теж викликає значні енергетичні витрати.В їжі повинні обов'язково поєднуватися у правильному співвідношенні речовини, що входять до складу тварин людського організму: білки, жири, вуглеводи, мінеральні солі, вітаміни, вода.
Білки є життєво необхідними речовинами й мають особливе значення в харчуванні дітей. Насамперед це основний пластичний матеріал, що йде на побудову кліток, тканин, органів. Необхідні вони також для утворення ферментів, гормонів, гемоглобіну крові, вони формують з'єднання, які забезпечують імунітет. Білки беруть участь у процесах засвоєння жирів, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів. Особливо велика їхня роль у засвоєнні організмом вітаміну С. У дитячому харчуванні мають враховуватися якісні показники білків.
Найцінніший і найкорисніший для росту дитини тваринний білок. Достатня його кількість є в м’ясі, рибі, молоці, яйцях та іншому. Основними джерелами рослинного білка є хліб, крупа.
Жири є джерелом енергії, вони необхідні для побудови клітинних оболонок, беруть участь в обміні речовин, відіграють роль запасного живильного матеріалу, забезпечують засвоєння багатьох вітамінів. Найбільш легко засвоюються організмом молочні жири (вершкове масло, вершки, сметана), сутужніше - свинячий, баранячий, яловичий жир, тому їх не рекомендується використати в харчуванні дітей дошкільного віку. Варто уникати надлишкового споживання жирів, тому що це може привести до ожиріння.
Вуглеводи – головне джерело енергії, разом з білками й жирами вони беруть участь в обміні речовин. Більша частина харчового раціону дитини складається з вуглеводів, добова норма вуглеводів в 4 рази більше, ніж жиру і білка. Вуглеводи втримуються в продуктах рослинного походження - крупах, картоплі, овочах, фруктах. Багаті вуглеводами цукор, хліб, мед, цукерки.
Надлишкова кількість вуглеводів легко перетворюється в жир і нерідко є однією із причин ожиріння, а надлишок солодощів сприяє розвитку карієсу зубів.
Мінеральні речовини, що входять до складу харчових продуктів, діляться на макроелементи, (кальцій, калій, фосфор, натрій, хлор) і мікроелементи (фтор, цинк, мідь, йод). Особливе значення в харчуванні дітей надається солям кальцію й фосфору, які формують кісткову й зубну тканини, входять до складу гормонів, беруть активну участь в обмінних процесах. Кальцію властиво протизапальна й антиалергічна дія.
Вода – необхідна складова частина раціону, вона входить до складу кліток і тканин, бере участь у процесах, що забезпечують життєдіяльність організму; з водою видаляються кінцеві продукти обміну. Вода в організм надходить із продуктами (особливо багато її втримується у свіжих фруктах і овочах), а також у вільному стані (чай, компот, суп). У добу кількість рідини, що надходить в організм дітей 3-7 років, повинне бути в межах 1,5-2 л. Потреба в рідині коливається залежно від сезону року, віку, індивідуальних особливостей дитини. Надлишкова кількість води не рекомендується, тому що це веде до перевантаження нирок, серця.
|
|
|
Найменування продукту |
Вікова група (років) |
|||
від 1 до 3 |
від 3 до 6 (7) |
|||
Кількість приймання їжі |
||||
3 |
4 |
3 |
4 |
|
Хліб житній |
20 |
30 |
40 |
60 |
Хліб пшеничний |
55 |
80 |
80 |
120 |
Борошно пшеничне |
15 |
20 |
25 |
32 |
Крохмаль |
3 |
3 |
4 |
4 |
Крупи, бобові, макаронні вироби |
30 |
40 |
45 |
50 |
Картопля |
130 |
150 |
190 |
220 |
Овочі різні |
180 |
210 |
230 |
260 |
Фрукти свіжі, цитрусові |
45 |
90 |
100 |
100 |
Соки |
50 |
50 |
70 |
100 |
Фрукти сушені |
10 |
10 |
10 |
10 |
Кондитерські вироби |
5 |
15 |
15 |
20 |
Цукор |
35 |
40 |
45 |
50 |
Мед, медопродукти |
1 |
1 |
2 |
2 |
Масло вершкове |
12 |
19 |
21 |
25 |
Олія |
6 |
9 |
9 |
15 |
Сало |
1 |
1 |
2 |
2 |
Яйця, шт. |
1/4 |
1/2 |
1/2 |
1/2 |
Молоко, кисломолочні продукти |
350 |
450 |
400 |
500 |
Сир кисломолочний |
35 |
40 |
45 |
50 |
Сир твердий |
3 |
3 |
5 |
5 |
Сметана |
5 |
10 |
10 |
15 |
М’ясо, м’ясопродукти |
60 |
85 |
100 |
110 |
Риба, рибопродукти |
20 |
25 |
45 |
50 |
Кава злакова, цикорій |
1 |
1 |
4 |
4 |
Какао |
1 |
1 |
2 |
2 |
Чай |
0,2 |
0,2 |
0,2 |
0,2 |
Сіль, сіль йодована |
2 |
2 |
5 |
8 |
Дріжджі |
1 |
1 |
1 |
1,5 |
Лавровий лист |
0,05 |
0,05 |
0,1 |
0,1 |
Сухарі панірувальні |
2 |
3 |
2 |
3 |
Томатна паста |
2 |
3 |
2 |
3 |
Ванільний цукор |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
Кислота лимонна |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
Хімічний склад: |
|
|
|
|
Білки |
46,6 |
60,6 |
68,1 |
81,5 |
у тому числі тваринні |
29,1 |
37,5 |
48,4 |
48,5 |
Жири |
45,6 |
63,5 |
71,7 |
86,5 |
у тому числі рослинні |
8,4 |
12,3 |
12,7 |
17,8 |
Вуглеводи |
167,6 |
229,3 |
239,2 |
298,8 |
Енергоцінність, ккал |
1267,2 |
1731,2 |
1874,8 |
2299,4 |
Примітки. 1. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються в межах денної норми ± 5%, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, — кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби — 50 г на дитину, використовується в меню 3 рази на тиждень при роботі дошкільного навчального закладу 5 днів на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: (50 х 5) : 3 = 250 : 3 = 83 г.
2. У літній оздоровчий період (90 днів) витрати на харчування збільшуються на 10% для придбання свіжих овочів і фруктів.
ТЕРИТОРІАЛЬНИЙ ВІДДІЛ ОСВІТИ ДНІПРОВСЬКОГО РАЙОНУ ДЕПАРТАМЕНТУ ОСВІТИ І НАУКИ ЗАПОРІЗЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ
вул. Фанатська 3А, м.Запоріжжя
тел.: (061)702-31-23, E-mail: det.sadik-5@ukr.net
«Весь контент доступний за ліцензією Сгеаtivе Сommons Аttribution 4.0 Іnternational license»